Här kommer receptet på tårtan som jag gjorde till midsommar. Eller iallafall ett ungefärligt, jag har en tendens att aldrig lyckas följa recept och hitta på lite eget...
Recptet på tårtan är med päron egentligen, men jag tyckte att det passade bättre med jordgubbar till midsommar...så det fick det bli :)
Jordgubbsbotten:
200g vit choklad
225g smör, osaltat
3dl socker
6st ägg
1msk vaniljsocker
3dl vetemjöl
1tsk bakpulver
1/2tsk salt
ca 3 dl hackade jordgubbar
Smält choklad och smör tillsammans i en kastrull på låg temperatur. Häll den smälta chokladen i en bunke och tillsätt socker och blanda ihop det ordentligt. Tillsätt ett ägg i taget, vispa noga mellan varje. Vänd försiktigt ner övriga ingredienser inklusive de hackade jordgubbarna. Klä två springformar, ca 24cm i diamter, men bakplåtspapper. Fördela smeten jämt mellan båda formarna. Grädda i 175grader i cirka 25 minuter. En sticka ska komma ut ren när kakan är klar men den får inte heller vara för torr. Låt svalna under en handduk.
Browniebotten:
170g mörk choklad
113g smör
1 1/2dl socker
3st ägg
2tsk vaniljsocker
1 1/2dl vetemjöl
1/2tsk bakpulver
1/4tsk salt
Smält choklad och smör tillsammans på låg temperatur. Häll den smälta chokladen i en bunke och tillsätt socker. Tillsätt ett ägg i taget, vispa noga mellan varje. Vänd försiktigt ner övriga ingredienser. Klä en springformar, ca 24cm i diameter, med bakplåtspapper. Fördela smeten jämt i formen. Grädda i 175grader i cirka 25 minuter. En sticka ska komma ut ren när kakan är klar men den får inte heller vara för torr.Låt svalna under en handduk.
Jordgubbsmousse:
Jordgubbssylt
3dl vispgrädde
1 tsk Vaniljsocker
Vispa grädden tillsammans med vaniljsocker. Vänd försiktigt ner jordgubbsmarmelad tills du fått en smak du gillar.
Swiss Meringue Strawberry Buttercream:
6st äggvitor
3 1/2dl socker
400g smör, rumsvarmt
2tsk vaniljsocker
ca 1 dl mosade jordgubbar
Ta fram smöret och tärna det i små bitar, lägg det på en tallrik för att bli rumsvarmt. Förbered ett vattenbad. Skålens botten får inte nudda vattnet när det kokar. Lägg äggvitorna i skålen ovanför vattenbadet och tillsätt sockret. Värm marängsmeten till 60 grader (använd en digital termometer) och vispa hela tiden. Se till att kanterna på skålen skrapas så att allt socker löser sig. När marängen nått 60 grader, ta av skålen från vattenbadet och vispa tills blandningen är vit, fluffig och glansig. När du tar upp vispen ska topparna stå kvar.
Tillsätt en kub smör i taget och vispa mellan varje. När du fått en fluffig smörkräm, tillsätt vaniljsocker och jordgubbar och vispa tills allt är jämt blandat.
Efter ovan moment är det dags att lägga ihop tårtan, jag gjorde det dagen innan. (Det gick bra och tårtan var saftig dagen efter). Börja med en jordgubbsbotten, bred på hälften av jordgubbsmoussen och lägg sedan på chokladbotten. Bred på resterande jordgubbsmousse och lägg sedan på den sista botten. Jag fick jämna till kanterna så att alla bottnar blev lika stora. Stryk sedan på marängsmörkrämen på tårtan, sidor och toppen. Ställ in den i kylskåp och låt det stelna innan du brer på ett lager till. Sedan tog jag en sprits och dekorerade sidorna på tårtan genom att "dutta" ut bollar på sidorna, eller hur man ska beskriva det. Toppen av tårtan täcks med skivade jordgubbar.
Det är några moment med tårtan, men jag tycker att det är värt det för den var god :)
/Challe